Șapte TONE de hrană, stocate în BANCA DE ALIMENTE de la la Cluj-Napoca și REDISTRIBUITE către persoanele vulnerabile

Șapte TONE de hrană, stocate în BANCA DE ALIMENTE de la la Cluj-Napoca și REDISTRIBUITE către persoanele vulnerabile
Publicat: 04/11/2018, 16:12

Aproximativ o treime din toate produsele din România, circa 2,55 milioane de tone de produse alimentare, ajung la coșul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual, în timp ce cinci milioane de români se află în pragul sărăciei, iar 66% din familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică, conform datelor FoodWaste România.

Banca de alimente de la Cluj funcționează după principiile Federației Europeane a Băncilor de Alimente (FEBA), pe modelul consacrat în Uniunea Europeană și este fondată de Junior Chamber International (JCI), prin proiectul Food Waste Combat, cu susținerea Lidl România.

După un program pilot de aproape șapte luni, prin care au fost salvate aproximativ șapte tone de mâncare, Banca de Alimente din Cluj și-a început oficial activitatea de recuperare sistematică, imediată, a produselor alimentare comestibile și non alimentare, care, din diverse motive, și-au pierdut valoarea economică de piață și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate, care nu au putere de cumpărare.

Organizația colectează și livrează gratuit alimente și produse igienico-sanitare pentru uz personal pentru copii și adulți, organizațiilor guvernamentale care acordă servicii de asistență socială unor categorii diverse de grupuri vulnerabile: copiilor cu dizabilități sau cu risc de abandon școlar, tinerilor cu dizabilități, bătrânilor nevoiași, fetelor mamă, femeilor maltratate, familiilor monoparentale sau numeroase, familiilor defavorizate, imigranților, sinistraților etc.

Pot dona produse alimentare și non-alimentare toți producătorii agroalimentari, distribuitorii din lanțul logistic, hipermarketurile și supermarketurile, magazinele alimentare, cantinele, restaurantele și hotelurile care au surplusuri alimentare. În prezent, banca de alimente de la Cluj face parte și din Institutul pentru Economie Circulară IRCEM, ca exemplu de bune practici pentru combaterea risipei alimentare.

„Băncile de alimente sunt deschise tuturor actorilor din retail și nu numai, iar pe această cale lansăm o invitație către cât mai mulți agenți economici pentru a contribui la misiunea acestora prin donarea de produse sau susținerea financiară”, a spus Cristina Hanganu, directorul de Comunicare și CSR al Lidl România.

Banca de Alimente din Cluj este cel de-al doilea asemenea proiect din România, după Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor din București, inaugurată în 2016.

„Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor din București este un proiect pilot, ce funcționează ca și băncile din alte state europene și care se dorește a fi multiplicat în mai multe localități din țară”, a spus Gabriel Sescu, fondatorul Băncii de Alimente București.

Scopul instituției este acela de a transfera surplusul de mâncare către persoanele vulnerabile din punct de vedere economic.

„Noi ne propunem să transferăm surplusul de produse de la agenți economici și de la producătorii agroalimentari către ONG-urile și fundațiile de caritate din Cluj, în mod gratuit. Dar nu vrem nicidecum să legitimăm surplusul prin asta, doar să-l ținem sub control și să contribuim la reducerea lui în timp”, a detaliat Camelia Gui, coordonator al proiectului Food Waste Combat, al JCI și fondator Banca de Alimente Cluj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cum vor măicuțele de la Notre-Dame-des-Neiges să-și salveze mănăstirea?
×